1938 Jaguar SS 100

Če se v poletnih mesecih zadržujete na slovenski obali, lahko z malo sreče ozrete starinski dirkalnik v bež-bordordeči barvni kombinaciji. Da je avtomobil pravi dirkalnik ga izdaja že zvok motorja, ki je fenomenalen. Sicer ga ne moremo primerjati z sodobnimi športnimi avtomobili, a hitro pokaže svoje spoštovanja vredne zmogljivosti. V Portorožu sem nanj naletel tudi osebno, a ni bilo prave priložnosti za fotografiranje le tega. K sreči sem fotografijo avtomobila, s pravo izbiro hashtagov, našel na priljubljenem družabnem omrežju instagram. Starodobnika, parkiranega v bližini popravljalnice stari bark in jadrnic v Seči pri Portorožu, je med svoje sledilce delil @pa333333k.

Jaguar SS 100

Po odkritju čudovite fotografije je sledilo naporno iskanje znamke avtomobila. Veliko je bilo povpraševanja med ostalimi ljubitelji bencinskih hlapov, a pravega uspeha ni bilo. Sprva smo menili, da lahko model prištejemo med t.i. kitcar avtomobile. Dvome je nato razblinil avtor fotografije. Avtomobil je pravi oldtimer, dirkaška različica modela Jaguar SS 100, ki prihaja iz leta 1938. Lepotec je, po informacijah avtorja, edini takšne vrste, pred desetletji pa je sodeloval v kar nekaj avtomobilskih dirkah.

Zgodba se tu ne konča, saj se je nato oglasil še Ciril Komotar, avtomobilski novinar in fotograf portala siol.net/avtomoto. Pogled na fotografijo jaguarja je prebudil njegove spomine na otroške dni, saj si je dotični avtomobil lastil prav njegov oče. Ta ga je, takrat obarvanega v rumeno barvo, odkril zaprašenega v nekem skednju. Pozneje ga je prodal novemu lastniku v Portorož. Na slovenski obali se, skrbno restavriran, nahaja še danes.

Če podatki o njegovi avtentičnosti držijo, me je avtomobil prepričal do te mere, da ga lahko označim za enega izmed lepših primerkov avtomobilske tehnične dediščine na slovenskih tleh.

Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja