BMW xDrive izkušnja v Kranjski Gori

Čeprav avtomobili BMW slovijo po svojem zadnjem pogonu, se je nemška premium znamka uveljavila tudi kot proizvajalka odličnega štirikolesnega pogona xDrive. Da bi stranke inteligenten štirikolesni pogon bolje spoznale tudi v slabih pogojih, BMW Slovenija v Kranjski Gori, vse v vikende v februarju, pripravlja deželo BMW xDrive. Dogodka sem se udeležil tudi sam.

Hotel Skipass, Kranjska Gora

Udeleženci smo se zbrali pred hotelom Skipass v Kranjski Gori. Kmalu po registraciji je sledil kratek uvod v pol drugo uro dolg program, kjer nam je prijazno osebje predstavilo glavne značilnosti štirikolesnega pogona xDrive.

Pogon xDrive skrbi, da se pogonska moč bliskovito posreduje na kolesni par z najboljšim oprijemom. Tako lahko avtomobil stabilno pospešuje iz ovinka, ne da bi vozilo zašlo na drugi pas. Če se mora po potrebi na cesto prenesti večja moč, postane aktiven dinamični nadzor stabilnosti (DSC). Sistem poleg izboljšanega oprijema že na začetku prepozna podkrmiljenje in prekrmiljenje ter preko elektronskega krmiljenja lamelne sklopke porazdeli moč motorja znotraj desetinke sekunde do 100 odstotkov na sprednjo ali zadnjo premo. Ta se nato ponovno vrne k normalni porazdelitvi v razmerju 40:60. Tehnologija tako še vedno nudi vse prednosti zadnjega pogona, kot so: natančno obnašanje krmiljenja, nevtralna vožnja skozi ovinek in jasna ločitev pogona ter krmilnega mehanizma.

BMW X1 - Cesta na Vršič, Slovenija

Nove vsebine spremljaj na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Po predstavitvi smo stopili do parkirišča, kjer nam je bila na voljo številčna flota vozil BMW. Vozni park je obsegal vse od najnovejšega BMW X1 do ogromne X6. Praznino med njima so zapolnili prvi bavarski enoprostorec BMW serije 2 Active Tourer oz. Gran Tourer, BMW serije 3, elegantni BMW serije 4 Gran Coupe ter športna terenca BMW X3 in X5.

Ko smo se usedli v razpoložljive avtomobile, smo se najprej zapeljali do Podkorena, kjer so nam na zasneženi podlagi pripravili slalomsko vožnjo. Vsak se je lahko nekajkrat zapeljal po poligonu ter preizkusil okretnost izbranih vozil. Avtomobili so kljub kombinaciji snega in blata, ob relativno veliki hitrosti, suvereno opravili s poligonom.

Pot smo nadaljevali do jezera Jasna, kjer smo z drugo skupino zamenjali vozila. Izboril sem si velikega in bogato opremljenega športnega terenca BMW X5 50d xDrive. V konvoju smo se zapeljali po zaviti in precej zdelani cesti proti najvišjemu slovenskemu cestnemu prelazu Vršič. Avtomobil z 280kW/381KM ter 740 Nm navora je brez napora premagoval strme klance, na zavojih, tlakovanimi z granitnimi kockami, pa se suvereno držal podlage. Tudi samodejni 8-stopenjski menjalnik je odlično opravljal svoje delo ter celotno pot skrbel, da je pogonskemu sklopu zagotavljal dovolj moči. Kljub temu, da naj bi si vmes izmenjevali avtomobile, sem večji del poti preživel za volanom velikega športnega terenca. Na vrhu Vršiča nas je pričakalo delno zasneženo cestišče, ki ga je xDrive premagal brez težav. Preostala nam je vrnitev v dolino ter zbiranje končnih vtisov v restavraciji hotela Skipass.

Vsi, ki me dobro poznajo vedo, da nisem največji fan bavarske znamke. A po izkušnji v Kranjski Gori veliko bolj cenim njihov štirikolesni pogon xDrive, ki se je izkazal kot odličen pripomoček za vožnjo po najbolj ekstremnih cestnih pogojih. BMW se, za razliko od konkurence, s takšnimi in podobnimi dogodki zna približati ljudem ter še enkrat več dokazuje, zakaj je najbolj priljubljena premium znamka avtomobilov v Sloveniji.

Nove vsebine spremljaj na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.
Kako poteka BMW xDrive v Kranjski Gori? BMW xDrive prijava. BMW xDrive doživetje. BMW xDrive Kranjska Gora 2016. BMW xDrive vožnja na Vršič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja