Test letnih pnevmatik 2016

Po 15. marcu bomo lahko zimske pnevmatike zamenjali za letne. Seveda lahko obdržite zimske pnevmatike, kljub temu pa svetujemo menjavo za letne. Te se, poleg obstojnosti v poletni vročini, izkažejo v boljši vodljivosti, krajši zavorni poti, manjšem kotalnem uporu in posledično manjši porabi goriva. Avtomobilska guma je eden pomembnejših sestavnih delov vsakega avtomobila, saj je praktično edini pravi stik s cestno podlago. Kot vsako leto je AMZS, v sodelovanju z ostalimi evropskimi avtomobilskimi klubi, pripravil velik test 32 letnih pnevmatik dveh različnih dimenzij.

Najekskluzivnejši, najdražji in najhitrejši avtomobili ujeti na slovenskih cestah.

Test letnih pnevmatik

Test pnevmatik dimenzije 185/65 R15 H

Med 16 preizkušenimi pnevmatikami dimenzije 165/70 R 14 hitrostnega razreda T (do 210 km/h) imajo vse za oprijem na mokrem najmanj oznako C. Kar sedem pnevmatik je dobilo oceno dobro – zelo priporočljivo, šest pnevmatik je imelo nekatere pomanjkljivosti, zato so dobile oceno zadovoljivo – priporočljivo. Ena pnevmatika je dobila oceno pomanjkljivo – priporočljivo z omejitvami. Le ena pnevmatika (GT Radial Champiro) je dobila oceno slabo in je zato ne priporočajo za uporabo v cestnem prometu.

Zmagovalka testa je pnevmatika Vredestein Sportrac 5, ki se je z odlično vodljivostjo najbolje izkazala na mokri cesti, poleg tega pa so izmerili najkrajšo zavorno pot. Continental Conti Premium Contact 5 je zelo uravnotežena in varna pnevmatika, še posebej dobro se je izkazala na suhi cesti. Pnevmatika Dunlop Sport Blu Response je poleg odličnih rezultatov na suhi podlagi izstopala tudi v ekonomični vožnji. Goodyear Efficient Grip Performance se je izkazala na mokrem cestišču, graja pa gre precejšnji glasnosti. Hankookova, Nokianova in Kumhova pnevmatika so se izkazale z uravnoteženimi lastnostmi na dovolj visoki ravni, da so dobile skupno oceno dobro – zelo priporočljivo. Slovenska pnevmatika Sava Intensa HP, ki je dobila oceno zadovoljivo – priporočljivo, se je izkazala pri vožnji po mokrem cestišču, žal pa se je slabše odrezala na suhi cesti, poleg tega pa je tudi precej glasna. V enako kategorijo sodita pnevmatiki Michelin Eneregy Saver+ in Bridgstone Turanza T001, ki sta svoje slabosti pokazali na mokrem cestišču.

Test pnevmatik dimenzije 245/45 R17 Y

Pri dimenziji 225/45 R17 Y hitrostnega razreda Y (do 300 km/h), ki jih uporabljajo avtomobili srednjega razreda, so prav tako preskusili 16 pnevmatik. Oceno dobro – zelo priporočljivo so dobile štiri pnevmatike, enajst jih je dobilo skupno oceno zadovoljivo – priporočljivo, ena pnevmatika pa je dobila oceno pomanjkljivo, njena uporaba pa je priporočljiva le ob upoštevanju omejitev zaradi lastnosti pnevmatike.

Največ točk je zbrala zelo uravnotežena pnevmatika Continental Conti Sport Contact 5 z najboljšimi voznimi lastnostmi na mokrem cestišču kot tudi najboljšimi ocenami za vožnjo po suhi cesti. Tudi ostale pnevmatike z oceno dobro – zelo priporočljivo praktično ne zaostajajo: ESA-Tecar Spirit 5 UHP, Pirelli P Zero, Vredestein Ultrac Vorti. Slovenska pnevmatika Sava Intensa UHP, ki je dobila oceno zadovoljivo – priporočljivo, je dobila odlične ocene za majhno obrabo ter najboljšo oceno za glasnost. Žal so našli pomanjkljivosti pri vožnji po mokrem cestišču, predvsem pri vzdolžnem splavanju in bočni vodljivosti.

To je bil kratek povzetek pnevmatik, ki so se na testu najbolje izkazale. Podrobnejši test in testne podatke vseh pnevmatik si lahko preberete na spletni strani AMZS moto revije.

Spremljaj nove vsebine na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Najboljši, najhitrejši in najdražji avtomobili v letu 2015 ujeti v Sloveniji.

Oznake: test letnih pnevmatik 2016, najboljše letne gume, najboljše letne pnevmatike, poceni letne gume, najcenejše letne pnevmatike, menjava pnevmatik, kupim letne gume, prodam letne gume, poceni vulkanizer, najboljše letne gume, najboljše letne pnevmatike, katere letne gume naj kupim? katere letne pnevmatike naj kupim?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja