Cenovno dostopni kabrioleti

Naslednjo situacijo si lahko v tej poletni vročini precej živo predstavljate. Ura je poldne, ko na odkritem parkirišču poizkušate z ohlajanjem svojega peklensko vročega avtomobila. Mimo vas se zapelje voznik v odprtem kabrioletu. Takrat se prebudi otrok v vas, ki si namesto vročega avtomobila ali prehladne klime, zaželi brezskrbne vožnje z vetrom v laseh. Morda si mislite, da si takšnega avtomobila ne morete privoščite. Jaz pravim nasprotno. Portal avto.net po razumnih cenah ponuja številne rabljene brezstrešne avtomobile.

Še nekaj desetletji nazaj so bili odprti avtomobili označeni za potencialno nevarne, njihova izbira pa je bila omejena le na nekaj modelov. Konec sedemdesetih ste imeli med štirisedežnimi kabrioleti tako na voljo le znamenitega VW hrošča in prestižnega Rolls-Royce Corniche. Danes je izbira precej bolj široka, saj se ponudba prične že pri mestnih malčkih in sega vse do prestižnih super športnikov.

Razlike v cenah so lahko ogromne, zato vam v spodnji galeriji predstavljam modele, ki jih lahko dobite že za nekaj stotakov, pa vse tja do pet evrskih tisočakov.

Osnovni nasveti za nakup

Poleg običajnega pregleda ob nakupu rabljenega avtomobila je potrebno pri kabrioletih posebno pozornost nameniti premični strehi. Dobro negovana platnena streha ima življenjsko dobo več 10 let, z zelo dobro nego pa lahko streha svojo funkcijo opravlja dobrih petnajst let. Ohranjenost platna lahko najlažje preverite z odhodom v avtopralnico. A ohranjena streha ne pomaga veliko, če je poškodovana konstrukcija za dvig le te. Podobno velja tudi za kovinsko streho, ki je postala hit na novodobnih kabrioletih. Prav zato pri nakupu rabljenega kabrioleta večkrat aktivirajte sistem odpiranja in zapiranja strehe. Dobro preverite, če se v konstrukciji skrivajo sledovi vlage, gnilih listov ali plasti humusa. Ti znaki so prvi pokazatelj, da je lahko s streho nekaj narobe.

Pri kabrioletih streha ne nosi funkcije podpornega elementa. Proizvajalci to slabost rešujejo z okrepljenim okvirjem vetrobranskega stekla in dodatnimi ojačitvami podvozja in pragov. Ti deli so ob uporabi pod stresom, zato mora kupec natančno preveriti zvare in znake morebitne rje. Preprost test, s katerim lahko hitro ugotovite nepravilnosti: le z enim kolesom zapeljite na višji robnik, tako da je celotno vozilo pod napetostjo. Sedaj odprite vsa vrata in pokrove na avtomobilu, ki se morajo odpirati in zapirati tako kot na ravni podlagi.

Nasveti za ohranjanje daljše življenjske dobe platnene strehe

1. Nikoli ne dvigujte mokrega platna.
2. Raje kot avtomatsko obiščite ročno pralnico, vsekakor pa operite brez voskanja.
3. Strehe ne čistite z visokotlačnim čistilcem.
4. S čisto vodo nemudoma odstranite trdovratno umazanijo, npr. ptičje iztrebke.
5. Vsake pol leta streho zaščitite z impregnacijo.
6. Gumijasta tesnila podrgnite s čistilom na osnovi silikona. Posebna pozornost je potrebna hladnejšem delu leta.

Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto. *Avtor članka ne odgovarja za morebitne tehnične težave, ki se pojavijo na vašem potovanju. Vir: mobile.de

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja