Chevrolet Apache “Dajz” na slovenskih cestah

Chevrolet Apache je v petdesetih letih prejšnjega stoletja kot nepogrešljiv delovni stroj služil na prostranih ameriških farmah. Več kot petdesetletji pozneje pa je po zaslugi zanesenjakov postal pravi klasik med “pickupi”. Vsaj dva se nahajata tudi v Sloveniji.

1959 Chevrolet Apache 32 - Ljubljana, Slovenija

Starodobni ameriški poltovornjak, ki ga širša javnost danes prepozna predvsem zaradi odlične Disneyeve risanke Avtomobili, v kateri lahko smejimo nerodnostim zarjavelega tovornjaka Dajza, je Chevrolet prvič predstavil leta 1955 pod imenom Chevrolet Task Force. Zaradi cenovne dostopnosti se je hitro prikupil predvsem farmarjem in obrtnikom. Sprva so v avtomobil vgrajevali 3,9-litrski V6 motor z 235 KM. Njegov mišičasti videz z nekaterimi sodobnimi oblikovnimi rešitvami so hitro, v tekmi za kupce vse bolj priljubljenih poltovornjakov, povzeli tudi drugi ameriški proizvajalci.

Leta 1958 je sledila prenova, bolj pomembno pa je bilo preimenovanje tovorne linije. Chevrolet je poltovornjake poimenoval Apache, srednje velike tovornjaka Viking, težka tovorna vozila pa so se od tedaj imenovala Spartans. V Apache so začeli vgrajevati zmogljivejše 4,3 in 4,6-litrske V8 motorje z močjo med 123 kW/165KM in 211kW/283KM. To je dovolj moči, da se lahko lastnik brez slabe vesti vozi po avtocesti ter zlahka dosega avtocestne omejitve.

Eden izmed dveh slovenskih, 1959 Chevrolet Apache 31, prihaja iz Savinjske doline. Izčrpen članek o avtomobilu je bil pred časom objavljen na siol avtomoto. Drugi, 1959 Chevrolet Apache 32, je svojo garažo našel v okolici Litije, kjer sem ga pred kratkim tudi ujel. Ostale fotografije so bile posnete na 15. obletnici slovenske veteranske avto moto zveze (SVAMZ) ter srečanju V8 avtomobilov v Ljubljani.


1959 Chevrolet Apache 32 - Litija, Slovenija

Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja