Citroen 2CV Lomax 223

Lomax je t.i. kitcar avtomobil istoimenskega britanskega proizvajalca, ki je osnovne mehanske komponente našel pri nepozabnem Citroën 2CV – spaček. Njegova proizvodnja se je pričela leta 1982 ter potekala vse do zgodnjih devetdesetih. Enega smo odkrili na največjem slovenskem spletnem oglasniku rabljenih avtomobilov.

Citroen 2CV Lomax 223

Odprt roadster, z zasilno platneno streho za primer dežja, nekoliko spominja na legendarni Morgan Three Wheeler iz leta 1930. Avtomobil so na začetku sestavljali iz steklenih vlaken nameščenih na prilagojeno podvozje Citroen 2CV, kasneje pa je bila uvedena konstrukcija iz jeklenih cevi. Zgodnji modeli so bili v bistvu štirikolesniki, saj sta bili zadnji kolesi tesno povezani. Zaradi nižjih davčnih dajatev za trikolesniki so se inženirji pozneje znebili enega zadnjega kolesa. V pozni fazi proizvodnje so sestavljali tudi verzijo z običajno štirikolesno postavitvijo koles. Avtomobil prav zaradi več različic nosi naslednje tipske oznake: 233 (2 valja – 2 sedeža – 3 kolesa), 224 (2 valja – 2 sedeža – 4 kolesa), 424 (4 valji – 2 sedeža – 4 kolesa). Lomaxi imajo bencinske motorje z od 29 od 35 KM, ki ga poženejo do 140 kilometrov na uro.

Na avto.net se prodaja edini Lomax v Sloveniji. Rumeni posebnež z oznako “223” je izdelan v zgodnjih letih proizvodnje in ima certifikat starodobnika. Njegov drugi lastnik iz Škofljice pravi, da je trikolesnik z 2-litrskim motorjem, ki proizvede 24kW/33KM in ima 21.000 prevoženih kilometrov, redno vzdrževan in odlično ohranjen.

Zapis ni vezan na aktualnost izvirnega oglasa. Vir: avto.net
Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Vožnja z avtomobilom Lomax 223.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja