Citroen DS – francoska boginja

Francija je še vedno celila rane druge svetovne vojne, ko je leta 1955, Citroen na Pariškem avtomobilskem salonu predstavil avtomobil, ki je močno prevetril takratni avtomobilski trg. Navdušena javnost je v prvih 15. minutah po uradni predstavitvi oddala 744 naročil, do konca dneva pa so jih zabeležili preko 12.000. Z modelom DS je Citroen predstavil povsem novo dimenzije udobne vožnje. Njegova oznaka DS je izpeljanka iz francoske besede Déesse, kar v prevodu pomeni boginja. Seveda je ime več kot upravičeno, saj so ga v reviji Classic & Sports Car razglasili za najlepši avtomobil vseh časov. Pod obliko »boginje« sta se podpisala italijanski slikar, kipar in industrijski oblikovalec Flaminio Bertoni ter francoski letalski inženir Andre Lefebvre.

1. Citroen DS station wagon - Ljubljana 2014

Še bolj kot oblika je navduševala sodobna tehnologija. DS je bil prvi serijski avtomobil s sprednjimi disk zavorami. Izrazito je njegovo hidropnevmatsko vzmetenje s samodejnim uravnavanjem višine, servovolan in polavtomatski menjalnik, ki ne zahteva uporabe sklopke, vseeno pa je potrebna ročna menjava prestave. Nižja streha iz steklenih vlaken pripomore k zmanjšanemu težišču avtomobila in blažjemu prenosu teže na vzmetenje. Ne smemo pozabiti niti dvojnih žarometov, ki snop svetlobe usmerijo v smeri vožnje.

Citroen DS - Vransko 2014

Avtomobil je veljal za prestižni avtomobil z visoko ceno, zato je Citroen pozneje pripravil nekaj modelov, ki so bili dostopni širši množici ljudi. Eden izmed njih je bil okrnjena izpeljanka ID, ki je bil priljubljen tudi na jugoslovanskem trgu.

2 Citroen DS - Vransko 2014

DS so izdelovali med letoma 1955 in 1975, v tem času pa izdelali 1.455.746 vozil. Na nek način smo na avtomobil vezani tudi Slovenci, saj so ga v poznih 60 pričeli izdelovati v koprski tovarni Cimos. Prav zaradi tega je bil precej pogost na Jugoslovanskih cestah. Ljudje so obliko avtomobila povezali z živalskim svetom, ter mu nadeli ljubkovalno ime »žaba«, po katerem je še posebno prepoznaven na območju nekdanje Jugoslavije.

3 Citroen DS station wagon - Ljubljana 2014

V poletnih mesecih je bila v centru Ljubljane na obisku rdeča lepo ohranjena karavanska verzija DS iz Francije, imenovana »station wagon«. Karavansko verzijo DS so pričeli izdelovati po leti 1958. Poleg uporabe v osebne namene, je bil avtomobil priljubljena osnovna za predelave v reševalna vozila.

4 Citroen DS station wagon - Ljubljana 2014

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja