Corvette na Prešernovem trgu

Prešernov trg so božali topli spomladanski žarki in številni sprehajalci so hiteli po svojih opravkih, ko se je po trgu razlegel čudovit, gromak zvok. Na »prešerca« je zapeljalo deset športnih avtomobilov kultne ameriške znamke Corvette. Ljubljano so za svojo postojanko izbrali danski lastniki vozil, ki so si privoščili kosilo v restavraciji Grand Hotela Union. Medtem so svoje jeklene lepotce pustili na ogled številnim mimoidočim, ki so si z velikim zanimanjem ogledovali za marsikoga sanjske avtomobile. Ob avtomobilih so se ustavljali tako mladi kot stari, ženske in moški. Navdušenja ni mogel skrivati niti naš veliki pesnik France Prešeren, ki je z bližnjega spomenika nenehno opazoval bolj ali manj pisan vozni park, sestavljen iz štirih generacij.

Corvette na Prešernovem trgu

Najstarejši predstavnici, obarvani v razigrani rdeči in oranžni barvi, sta pripadali generaciji C3, ki so jo izdelovali med letoma 1968 in 1982. Rdečo lepotico je poganjal 7,4-litrski V8 motor s 205 kW (275 KM).

Ena izmed Corvette je bila generacije C4. S svojo belo barvo in oblikovnimi linijami iz osemdesetih let med ostalimi ni ravno izstopala. Generacijo C4 so izdelovali med letoma 1984 in 1996.

Corvette C4

Med letoma 1997 in 2004 so pri Chevroletu izdelovali C5 generacijo, ki sta jo tokrat predstavljala srebrni cabriolet in čudovit, rumeni coupe. Corvetti imata 5,7-litrski V8 motor s 257 kW (345 KM), s katerim lahko dosežeta najvišjo končno hitrost 282 km/h.

Corvette C5

Polovica vseh Corvette je bila predzadnje generacije C6. Osnovne verzije Corvete C6, ki so jih izdelovali med letoma 2005 in 2013, poganjajo 6,0-litrski V8 motorji s 321 kW (431 KM). Nekaj več pozornosti sem namenil dvema posebnima serijama iz leta 2008.

Corvette C6

Zaradi svojih nalepk je izstopal črni kabriolet. Leta 2008 je bil Corvette Z06 uradni varnostni avtomobil legendarne dirke 500 milj Indianapolisa. Avtomobil je takrat upravljal upokojeni dirkač formule 1, Brazilec Emerson Fittipaldi. Chevrolet je ob tej priložnosti izdelal omejeno serijo petstotih vozil C6 “Indianapolis 500 pace car”.

Prisotna je bila tudi posebna serija Corvette Z06 (377 kW/505 HP) posvečena chevroletovi živi legendi, dirkaču ameriške serije GT1 Ronu Fellowsu. Leta 2008 je bila izdelana omejena serija 399 avtomobilov. Ta od običajnih modelov izstopa po arktično beli barvi in dodatki v »monterey« rdeči barvi. Seveda ne manjka niti originalen podpis Rona Fellowsa.

Corvette je v letu 2014 praznoval 60. obletnico svojega obstoja, zato je bilo spontano srečanje takšne skupine legendarnih avtomobilov še posebno doživetje. Škoda le, da v karavani ni bilo najnovejše Corvette C7 Stingray.

Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja