Ford Focus RS / Litija, Slovenija

Prve primerke izmed 19 naročenih “slovenskih” Focus RS že lahko srečamo na slovenskih cestah. Kupci v Evropi so medtem naročili preko 6200 športnikov, največkrat izbrana barva pa je bila Nitrous Blue. V enako barvo je obarvan Focus RS, ki sem ga srečal v Litiji.

Ford Focus RS - Litija, Slovenija

Pod motornim pokrovom se skriva motor, ki smo ga spoznali že v šibkejši različici novega Mustanga. A focusov štirivaljni 2,3-litrski EcoBoost ponuja vozniku bistveno več moči, natančneje 350 “konjskih moči” in 440 Nm največjega navora, ki lahko začasno preseže tudi 470 Nm. Dodatno moč zagotavlja zmogljiva turbina, večji kompresor, turbopolnilnik z večjo sesalno enoto, hladilnik ter spremenjeni elementi agregata. To je dovolj, da avtomobil do 100 km/h pospeši v 4,7 sekunde, njegova končna hitrost pa je pri 265 kilometrih na uro.

Moč se na podlago prenaša preko šeststopenjskega ročnega menjalnika s krajšo prestavno ročico in prilagojenim mehanizmom, ki sta zasnovana za hitro in natančno prestavljanje. Velika novost je štirikolesni pogon AWD z naprednim vektorskim sistemom razporejanja navora. Sistem lahko na zadnjo pogonsko os prenese do 70 % moči. Štirikolesni sistem deluje sočasno z vektorskim razporejanjem zavorne sile in sistema za nadzor stabilnosti, kar omogoča prenos moči na zadnje kolo in manjše podkrmiljenje. Posledica sistema je izjemno hitra in zabavna vožnja skozi ovinke.

Avtomobil je opremljen z zmogljivim izpušnim sistem z dvojnimi zaključki in elektronsko nadzorovanimi ventili, ki skrbijo za rezek zvok avtomobila. V sodelovanju z Michelinom so na 19-palčna aluminijasta platišča namestili športne pnevmatike Michelin Pilot Super Sport. Če si želi kupec skrajnosti avtomobila preizkusiti na dirkališču, pa si lahko omisli dodatne dirkaške pnevmatike Pilot Sport Cup 2.

Vstopna cena v Sloveniji se začne pri 39.990 €. Če je slabih 40 tisočakov za vas preveč, se lahko še vedno ozrete za RS prejšnje generacije, ki jih slovenskemu trgu rabljenih avtomobilov ne manjka.

Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja