Huawei Mate 9 med avtomobilsko elito

Moja zadnja “testna mula” pod pokrovom ne skriva nobene konjske moči. Tokrat namreč ne govorim o vozilu, saj sem na test prejel Huawei-jev pametni telefon Mate 9. Svoj ultimativni test je doživel na Cars and Coffee Brescia, kjer med avtomobilsko elito preprosto ni imel časa hladiti svojega čipovja.

Huawei Mate 9 & Ferrari F12

Osebno nisem velik poznavalec mobilnih telefonov, še manj njihovih specifikacij. Sem pa redni uporabnik, mnogi bi rekli preredni. Narava mojega hobija namreč zahteva, da mi je mobilnik vedno na voljo. Carspotting in urejanje vsebin na instagram strani @slovenia_auto zahtevata takojšnjo odzivnost, naprava pa je ob tem deležna najrazličnejših obremenitev. Kaj torej želim od svojega telefona? Trpežnost, vzdržljivo baterijo, odličen fotoaparat in zanesljivost delovanja. Ali mi Mate 9 lahko ponudi to?

Elegantno, a trdno kovinsko ohišje izda, da Mate 9 cilja višje in je namenjen najbolj zahtevnim uporabnikom. V bistvu je označen kot poslovni telefon, ki pa se ga lahko brez slabe vesti poslužijo tudi manj zahtevni ljubitelji mobilnih naprav. Spredaj se bohoti 5,9 palčni zaslon z resolucijo 1080×1920 slikovnih pik; ni najboljši na trgu, a je z ostrino kos tudi najzahtevnejšim nalogam.

Na zadnji strani je najbolj opazen dvojni fotoaparat, ob katerem se svetlika dvojna bliskavica. Gre za 2. generacijo dvojnega fotoaparata, ki ga Huawei uspešno razvija skupaj z nemškim proizvajalcem optične opreme Leica. Uporabniku sta tako na voljo 20 MP in 12 MP senzorja. Prvi zajame monokromatske, drugi barvne fotografije, nato pa skupaj tvorita bolj ostre in detajlne fotografije z manj šuma. Verjetno se vam pogosto zgodi, da želite želeni motiv pred fotografiranjem približati, a fotografija hitro postane motna in zrnata. Huawei je to nadlogo odpravil s t.i. hibridnim zoomom, ki omogoča do dvakratno povečavo brez izgube kakovosti. Uporabna opcija, ki pride še kako prav pri vsakodnevni uporabi. Dodatna uporabnost fotoaparata je možnost fotografiranje s “široko zaslonko, ki uporabniku omogoči, da željen predmet postavi v ospredje fotografije in zamegli ozadje. Končni izdelki fotoaparata so odlični, sploh če je vaš cilj objava fotografije na enem izmed družbenih omrežjih. Spredaj svojo nalogo opravlja 8 MP kamera s samodejnim ostrenjem.

Neobdelane vzorčne fotografije

Pri hrbtnem delu Mate 9 ne moremo mimo čitalca prstnih odtisov. Ta se nahaja na idealnem mestu pod fotoaparatom. Zakaj idealnem? Ker je vedno na dosegu levega ali desnega kazalca in nam nudi takojšnje odklepanje. Odklepanje pa ni njegova edina funkcija. Malce igranja z nastavitvami in čitalec nam omogoči fotografiranje, pomikanje med fotografijami v galeriji, opravljanje z obvestili. V sistem sem registriral oba svoja kazalca in delovanje je bilo vedno tekoče.

Ko prižgemo glasbo je Mate 9 glasen, zelo glasen. Nameščena ima namreč dva stereo zvočnika: eden je nameščen zgoraj spredaj, drugi pa na spodnji stranici. Skupaj omogočata nemoteno uživanje v glasbi. Ok, pri predvajanju z Youtube me je zmotilo le kratka prekinitev zvoka med preklopom v celozaslonski pogled videa in obratno.

Mate 9 ima naložen zadnji Android 7.0 Nougat obogaten s Huawei uporabniškim vmesnikom EMUI 5.0, ki je kljub nekaterim samosvojim nastavitvam precej blizu čisti Android izkušnji. Telefon ponuja 4 GB delovnega in 64 GB notranjega pomnilnika. Čeprav je telefon tanek, v sebi skriva ogromno 4.000 mAH baterijo. Z običajno porabo naj bi ta zdržala dva dni. Če pa jo uporabljate kot blogger na enem izmed glavnih avtomobilskih dogodkov pomladi (snemanje, fotografiranje, “visenje” na družbenih omrežjih, navigiranje …) pa bo ta zdržala točno 18 ur. Zgodbi dodajte še polnilec, ki baterijo v nekaj minutah hitro ponovno napolni z energijo, je rezultat več kot izjemen.

Mate 9 se je izkazal za odličen telefon, ki ima prav vse lastnosti, jih po mojem mnenju telefon mora imeti. S svojo trdno gradnjo je dovolj trpežen in prenese tudi močnejše pretrese in udarce. Ima odličen fotoaparat, ki bo s končnimi izdelki zadovoljil osebne potrebe uporabnika hkrati pa navdušil sledilce na vaših družbenih omrežjih. Še boljša je baterija, s katero lahko brez težav pokrijete tudi celodnevni dogodek. Kljub občasnim večjim obremenitvam sistema je bilo delovanje vedno zanesljivo in tekoče.
Naj pohvalam dodam še kritiko. Ogromen je, zato je včasih prav nerodno rokovati z njim. Hkrati je ravno prave velikosti, da ga lahko skrijem v zadnji žep kolesarskega dresa. Da, poslovni telefon lahko postane tudi uporaben športni pripomoček.

Huawei nam je z Mate 9 ponudil odličen izdelek, s katerim utrjuje svoj položaj na trgu mobilnih telefonov.

Vzorčni video 1

Vzorčni video 2

Nove vsebine spremljaj na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja