Jaguar F-type

Jaguar je s športnim roadsterjem in coupejem F-type obudil duh legendarnega Jaguar E-Type iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Ob njegovi predstavitvi leta 2013 so ga označili za najpomembnejši avtomobil te tradicionalne britanske znamke v zadnjih petdesetih letih.

Na F-type hitro prepoznamo značilne oblikovne poteze iz sveta jaguarjev. Iz dolžine dobrih štirih metrov dolgega avtomobila izstopa dolg pokrov motorja. F-type po velikosti uvrščajo med glavna konkurenta Porsche Cayman in 911. Kljub temu, da je avtomobil za slabih 200 kilogramov težji od konkurence, je poskrbljeno za idealno razmerje med močjo in maso ter navorom in maso. Strukturo iz lahkega aluminija so si izposodili pri večjem XK.

Vstopni model poganja 3,0-litrski V6 motor z 250kW/340KM in 450 Nm navora, kar je dovolj za 5,3 sekundni pospešek do 100 km/h ter končno hitrost pri 260 kilometrih na uro. Močnejši F-type S poganja isti motor, a ima 19kW/40KM in 10 Nm navora več, kar mu omogoča 4,9 sekundni pospešek do 100 km/h ter 275 km/h končne hitrosti. Najmočnejši je F-type V8 R s 5-litrskim agregatom pod sprednjim pokrovom motorja. Prisilno polnjeni osemvaljnik premore 346kW/495KM in 635 Nm navora. Avtomobil do stotice pospeši v 4,3-sekunde in doseže končno hitrost 300 kilometrov na uro.

Kupec lahko izbira med ročnim in samodejnim menjalnikom. Šeststopenjski ročni menjalnik je s svojo natančno izdelavo zasnovan za zahtevne športne vožnje. Ročica s kratkimi hodi vozniku omogoča hitro in gladko prestavljanje. Samodejni Quickshift je 8-stopenjski menjalnik, ki omogoča hitro in prefinjeno pretikanje, kar zagotavlja optimalno moč in dovolj navora v vseh pogojih.

Slovenske cene se za osnovo različico začnejo pri 80.290 € in segajo vse do 143.150 € za F-type V8 R.

Video: Jaguar F-type V8 R v Ljubljani

A video posted by @slovenia_auto on

Fotografije: Tadej Tomc, instagram: @brutalno, @igordomijan, @urbanban17
Nove vsebine spremljaj na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja