Kaj je carspotting?

Ljudje me čudno pogledajo, ko jim omenim, da na ulicah fotografiram avtomobile v lasti neznanih ljudi. Hitro postavijo vprašanja kot so: “Ali je to sploh zakonito?”, “Kaj, če te vidi lastnik?”, “Kaj imaš od tega?” itd.
Seveda stopim sebi v bran in jim pripomnim, da lahko svoje hobije izbiram sam. Torej, kaj je to carspotting?

Carspotting je poulično fotografiranje različnih tipov avtomobilov. Je eden izmed hobijev, ki je v času razcveta socialnih omrežij (instagram, facebook …) v tujini pridobil veliko pristašev. V Sloveniji je zadeva še precej neznana, saj se s pouličnim fotografiranjem ukvarja le peščica ljubiteljev avtomobilov.

In kaj spotterji sploh fotografiramo? Toliko, kolikor je spotterjev, prav toliko je različnih stilov fotografiranja. Nekateri fotografirajo povsem običajne avtomobile, drugi oldtimerje, tretji se osredotočijo le na eno znamko ali model, medtem ko največ zanimanja poberejo superšportni, prestižni in drugi nesramno dragi avtomobili. Osebno nisem opredeljen, saj fotografiram avtomobile po trenutnem navdihu, seveda pa me najbolj privlačijo ekskluzivni avtomobili. Ti, v Sloveniji sicer precej redki avtomobili, razumljivo najbolj navdušijo in aktivirajo moje sledilce na @slovenia_auto.

Kje je torej carspotterstvo najbolj razširjeno? Seveda v tistih svetovnih metropolah, kjer se zadržujejo bogati in slavni. In seznam le teh je dolg: London, Pariz, Monako, Cannes, St. Tropez, Frankfurt, Nürburg, Ženeva, Miami, Beverly hills, Dubaj, Katar, Abu Dhabi, Hong Kong, Singapur in tako naprej. Seveda ljubitelje te vrste fotografije privlačijo tudi prireditve ali dirke, na katerih se družijo lastniki takšnih avtomobilov. Dva izmed svetovno najbolj znanih dogodkov sta prav gotovo Goodwood Festival of Speed, ki ga organizira angleški plemič Charles David Gordon, ali pa znamenita dirka bogatašev Gumball 3000.

Tudi v Sloveniji poznamo nekaj lokacij, kjer boste z malo sreče našli kakšen zanimiv avtomobil. Včasih je vredno pregledati ulice v centru Ljubljane. Še posebno okolice bolj priljubljenih hotelov, garažen hiše ali parkirišča trgovskega centra BTC. Tu sta še centra Maribora in Celja, ali morda parkirišča pred nekaterimi dragimi restavracijami. Seveda ne smemo pozabiti na Portoroško promenado in marino, kjer je poleti le težko zgrešiti kakšen športen avtomobil. Podobno velja za Bled ali Novo Gorico (predvsem okolica igralnic). Z malo sreče katerega izmed avtomobilov najdete tudi v salonu uradnega zastopnika ali serviserja. Z organiziranimi prireditvami imamo v Sloveniji manj sreče, saj lastniki nekaterih avtomobilov svojih klubskih srečanj ne obešajo na veliki zvon.

Če si želite pričeti ukvarjati s tovrstnim hobijem, ne potrebujete več kot le pametni telefon. Še bolj priporočljiva je uporaba fotoaparata, za boljše rezultate pa potrebujete že malo več znanja in smisla za fotografiranje in nekaj kvalitetne fotografske opreme. Seveda vam ne bo škodilo nekaj kondicije za sprehod do vseh potencialnih lokacij in obilica potrpljenja. Pripravljeni morate biti tudi na razočaranje, da vedno ne boste našli nobenega avtomobila vrednega vašega objektiva. Glede objav svojih “ulovov” je za začetek dovolj, da svoje fotografije objavite na socialnem obrežju instagram. Ne pozabite na slovenske hashtage, kot so #sloavto, #sloveniancarspotter, #ljubljanacars.

In ne skrbite, fotografiranje avtomobilov v Sloveniji ni nezakonito. Le pozorni bodite, da zakrijete vsaj del registrske tablice. Ta velja za osebni podatek, pa čeprav fizične osebe z nje ne razberemo veliko, s čimer bi lahko škodovali lastniku avtomobila. Pazljivost je potrebna tudi v garažnih hišah, saj vas lahko hitro preženejo varnostniki. Drugih omejitev ni, zato fotoaparat v roke in veselo na ulico.

McLaren F1, London 2014 - Foto: Alex Penfold

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja