Kako avtomobil pripraviti na dolgo pot?

Tukaj je težko pričakovano poletje in mnogi se boste odpravili dopustovati na morje. Hrvaška obala je turistična destinacija za mnoge Slovence. Ker bo vaš avtomobil tokrat prevozil eno daljših etap v tem letu, vam v naslednjih vrsticah pišem nasvete za pripravo avtomobila na daljša potovanja.

Veliko ljudi ima strah ob misli na dolga potovanja, še posebej, če so njihovi avtomobili v letih ali imajo veliko prevoženih kilometrov. Resnica je, da daljša potovanja precej bolj koristijo vašemu avtomobilu, kot tista krajša. Kljub temu se lahko na dolgi poti zgodi marsikaj neprijetnega, zato je potrebno s pripravami pričeti dovolj zgodaj.

Marina Portorož

Če je vaš avtomobil potreben večjega popravila ali vzdrževanja, to storite vsaj mesec dni, še preden odrinete na pot. To vam bo dalo dovolj časa ob morebitnih zapletih v povezavi s popravilom. Preverite hladilni tekočino ter jo ob morebitnem pomanjkanju dolijte. Preverite pritisk in profil pnevmatik. Prenizek tlak v pnevmatikah poveča porabo goriva, pri višjih hitrostih pa lahko pride do poškodb oz. eksplozije pnevmatike. Ne pozabite pregledati rezervne pnevmatike in orodja za menjavo le te. Nasveti za pravilno menjavo pnevmatike.

Teden dni pred potovanjem je pravi čas za morebitno menjavo olja in filtrov, ter vzdrževanje klimatske naprave. Zamašen zračni filter poveča porabo goriva, po drugi strani pa ga lahko hitro in poceni zamenjate. Še enkrat preverite pnevmatike. Njihov tlak ne sme odstopati od zadnjih meritev. Iz avtomobila odstranite vse potrebščine, ki jih ne potrebujete. Npr. zimskih verig v vroči Dalmaciji zagotovo ne boste potrebovali. Preverite delovanje vseh avtomobilskih svetil ter jih po potrebi zamenjajte. Po spletu in navigaciji preverite ceste do vašega cilja in se podučite o osnovnih prometnih pravilih v državah skozi katere boste potovali.

Dan pred odhodom očistite in posesajte avtomobil, saj se bodo potniki v čistem avtomobilu veliko bolje počutili. Ponovno preverite tlak v pnevmatikah in ga prilagodite obremenitvi vozila. Informacije o najvišjem in najnižjem tlaku običajno najdete v priročniku za uporabo, na nalepki v podboju voznikovih vrat ali na loputi za točenje goriva. Ne pozabite: pritisk je priporočljivo nastavljati le na hladnih pnevmatikah. Napolnite rezervoar za gorivo.

Na dan odhoda še zadnjič preverite vso prtljago. Ste morda kaj pozabili ali spakirali preveč? Avtomobil nima neomejene nosilnosti, zato ga ne preobremenite; prtljago razporedite enakomerno in natančno. Sprostite se! Nepričakovani dogodki so na cesti vedno prisotni, če pa ste sledili našim smernicam, ste se rešili marsikatere potencialne težave. Želim Vam varno potovanje in veliko poletnih užitkov!

Fiat 500C - Tartinijev trg

Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto. *Avtor članka ne odgovarja za morebitne tehnične težave, ki se pojavijo na vašem potovanju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja