Lamborghini Aventador / kralj ljubljanskih cest

Morda ste na slovenskih cestah že imeli srečo ozreti superšportni Lamborghini Aventador, a ste po ogledu registrskih tablic pomislili, da avtomobil pripada nekemu tujcu. Sklepali ste napačno, saj se v slovenskih garažah skrivata vsaj dva Aventadorja, a nobeden ne nosi slovenskih registrskih oznak. To je predvsem posledica slovenskega davka na luksuz, ki avtomobil z osnovno ceno 300.000 € podraži na vsaj 450.000 € ter marsikoga, ki bi sicer lahko, odvrne od nakupa podobnega avtomobila. Prvi pripada ljubljanskemu poslovnežu Roku Furlanu, ki je znan kot ljubitelj ter lastnik hitrih in prestižnih avtomobilov. Med avtomobili kot so Bentley Continental GT ali Rolls-Royce Phantom si je pred aventadorjem že lastil njegovega predhodnika.

Lamborghini Aventador v Ljubljani

Drugi se nahaja na celjskem ter pripada nekdanjemu dirkaču gorsko hitrostnih dirk, danes pa lastniku podjetja Transporti Draganović iz Žalca, Enesu Draganoviću. Verjetno ni treba dvakrat poudarjati, da je tudi Žalčan velik ljubitelj hitrih avtomobilov, v njegovi zbirki pa lahko poleg Aventadorja najdemo še marsikateri zanimiv avtomobil.
Oba slovenska aventadorja sta izvirno odeta v matt črno barvo, a Draganović je pred kratkim svojega odel v mat zeleno folijo. Po neuradnih podatkih oba avtomobila igrata na tone izpušnega sistema slovenskega proizvajalca Akrapovič.

Lamborghini Aventador je športni, a še vedno prestižen avtomobil, ki od leta 2011 naprej razveseljuje vse ljubitelje te italijanske znamke pod okriljem nemškega Audija. Avtomobil precej spominja na maloserijskega Reventona, a je kljub temu zasnovan popolnoma na novo. Sestavlja ga monokok iz umetnih materialov, ojačanih z ogljikovimi vlakni. Inženirji so obdržali zasnovo dvižnega odpiranja vrat, ki je značilen za njegove legendarne predhodnike: Countach, Diablo in Murcielago. Pri zasnovi podvozja avtomobila so se inženirji ozrli za dirkalnimi avtomobili, vzmet in blažilnik sta tako krmljena preko potisne palice.

Italijana poganja sredinsko umeščen V12 6,5-litrski motor, ki premore 515kW/700KM pri 8.250 vrtljajih, največji navor pa znaša 690 Nm pri 5.500 vrtljajih. Vsa ta moč se preko samodejnega 7-stopenjskega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa. Avtomobil do 100 km/h pospeši v ekstremne 2,9 sekunde in je zmožen dosegati hitrosti vse do 350 kilometrov na uro.

VIDEO: Lamborghini Aventador z Akrapovič izpušnim sistemom.

Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

1 komentar na prispevek “Lamborghini Aventador / kralj ljubljanskih cest

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja