Lamborghini Murcielago LP640 / Ljubljana, Slovenija

Murcielago je dvanajstvaljnik italijanskega proizvajalca superšportnih avtomobilov. Proizvajati so ga začeli leta 2001, proizvodnja pa je trajala vse do leta 2010, ko ga je nadomestil Aventador.

Lamborghini neguje tradicijo poimenovanja po slavnih bikih iz sveta bikoborb. Murcielago je bil bik, ki je leta 1879 preživel 24 vbodov z mečem s strani španskega matadorja Rafaela “El Lagartija” Molina Sáncheza.

Lamborghini Murcielago LP640 - Ljubljana, Slovenija

Prvo so pod zadnji motorni pokrov vgrajevali 6,2-litrski V12 motor, ki je rohnel s 580 “konjskimi močmi”. To je bilo dovolj moči, da je robato oblikovan “Italijan”, z mesta do 100 km/h pospešil v 3,8 sekunde ter dosegel končno hitrost 331 kilometrov na uro.

Imenu Murcielago so leta 2007 dodali oznako LP640, ter močno okrepili konjenico. Še agresivnejša oblika, na kar je opozarjal velik zadnji difuzor z zajetno izpušno cevjo na sredini, spremenjen sprednji odbijač ter vpadljivi stranski odprtini, za boljši pretok zraka skozi oljni hladilnik na levi bočni strani vozila. Motor so nagradili v 6,5-litrski 12-valjno mrcino s 640 “konjskimi močmi”. Ta še danes proizvaja dovolj moči, da je doseže končno hitrost 340 kilometrov na uro, z mesta pa se izstreli v 3,4 sekunde.

Lamborghini Murcielago LP640 na Vodnikovi cesti v Ljubljani / fotografije dveh letnih časov.

Foto instagram: @lukausenik @sloveniancarspotter
Nove vsebine spremljaj na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja