Menjava prazne pnevmatike

Še nedolgo nazaj sem gledal televizijsko oddajo ene izmed komercialnih televizij, kjer so pari tekmovali v izpolnjevanju nalog. Finalna naloga je bila zamenjava avtomobilske pnevmatike, kjer se je izkazalo, da eden izmed dveh tekmovalcev ni bil vešč tega opravila. Še več, rokovati ni znal niti z osnovnim orodjem. Vsekakor dober pokazatelj, da zna vse manj ljudi opraviti najbolj osnovna popravila na svojem avtomobilu. Težko je verjeti, ampak večina voznikov ob prazni pnevmatiki prej pokliče cestno pomoč, kot pa, da bi se menjave lotili sami. Nič ne bi bilo narobe, če bi menjava pnevmatike poleg nekaterih ostalih preprostih popravil spadale v učne ure pri upravljanju vozniškega izpita. Ker česa takšnega ni, sem vam pripravil kratka navodila menjave prazne pnevmatike za telebane.

Menjava prazne pnevmatike

1. korak: Zavarujte vozilo.

Varnost je vedno prvotnega pomena. Če pri vožnji avtomobila opazite, da vam je spustila pnevmatika, ustavite na varnem mestu ob cesti in obrnite volan stran od vozišča. Če je le mogoče, izberite trdno in ravno podlago ter vključite vse utripalke. Nato oblecite odsevni jopič, morebitne ostale potnike pospremite na varno mesto in postavite varnostni trikotnik 100 metrov za avtomobilom.

2. korak: Pripravite rezervno pnevmatiko.

Rezervno pnevmatiko potegnite iz prtljažnika in preverite, če je napolnjena (rezervna pnevmatika je skrita na dnu prtljažnika, zato na njo običajno pozabimo. Dobro je, če jo na vsake toliko časa preverite). Poiščite tudi ostalo orodje, predvsem avto dvigalko in ključ.

3. korak: Dvignite avtomobil.

Na stranici podvozja poiščite sedišče za dvig avtomobila. Ob vsakem kolesu je eno sedišče, ki se običajno nahaja pod vrati. Podaljšajte dvigalko tako, da bo dosegla sedišče. Tako, pripravljeni ste na dvigovanje vozila. Še preden pnevmatika zgubi stik s podlago, popustite vijake. Lahko se zgodi, da so vijaki premočno zategnjeni. V tem primeru ne skačite po ključu, temveč ga postavite tako, da ga dvigate. S tem izkoristite večjo moč. Ko končate, vozilo dvignite do višine, ki dopušča odstranitev kolesa in nič višje.

4. korak: Odstranite kolo.

Zdaj, ko je kolo dvignjeno, s ključem odstranite vijake in jih skrbno spravite. Kolo je sedaj sproščeno, zato ga lahko zlahka odstranite tako, da ga rahlo dvignite in potisnete proč od avtomobila.

5. korak: Namestite rezervno kolo.

Dvignite kolo in ga namestite v pravilno lego, tako da se luknje prekrivajo. Nato namestite vijake in jih privijajte po diagonalnem vrstnem redu (če jih boste zategovali po zaporednem vrstnem redu, lahko pride do neuravnoteženega kolesa).

6. korak: Spustite avtomobil.

Ko je kolo nameščeno, spuščajte dvigalko, dokler se kolo ne dotakne tal. Tokrat močneje zategnite vse vijake, v enakem vrstnem redu kot prej. Ko ste prepričani, da je kolo dovolj zategnjeno, do konca spustite dvigalko in jo odstranite izpod avtomobila.

7. korak: Pospravite.

Ko je kolo nameščeno, pospravite in se prepričajte, da na cestišču niste pustili nobenega platišča, pokrova ali orodja. Ne pozabite na varnostni trikotnik. Sedaj ste pripravljeni, da nadaljujete svojo pot. Previdno se vključite nazaj v promet. Ne pozabite, rezervne pnevmatike imajo omejitev najvišje hitrosti (običajno: 80 km/h), prevoženih kilometrov in obremenitve vozila. Z rezervnim kolesom se torej ne smete prevažati predolgo, temveč morate poskrbeti za popravilo oz. menjavo primarnega kolesa. Če imate še vedno pomisleke o menjavi koles, preverite navodila za uporabo vašega avtomobila.

Želim vam varno pot, brez nepričakovanih dogodkov. Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja