Mr. Bean in njegov mini

Danes svoj 60. rojstni dan praznuje angleški filmski, gledališki in televizijski igralec Rowan Atkinson. Eden najboljših britanskih komikov vseh časov je poznan predvsem po svoji značilni telesni in situacijski komiki. Širše občinstvo se ga najbolje spomni kot gospoda Beana, glavnega lika v istoimenski komični seriji »Mr. Bean«.

Poleg rjavega medvedka Teddyja je komedijo zaznamoval tudi Mr. Beanov avtomobil. Znameniti zeleni mini je manjkal le v redko kateri epizodi. Le kdo se ne spomni preoblačenja med divjo vožnjo, pa upravljanja iz naslonjača privezanega na strehi, spretnega tovorjenja predmetov vseh velikosti …

Rowan Atkinson & Mini - Goodwood festival of speed 2009

Sprva je bil Mr. Bean lastnik oranžnega BMC Mini mk2 iz leta 1969, vendar je bil avtomobil na koncu prve sezone uničen. Od takrat naprej je Mr. Bean vozil bolj znanega (v citronsko zeleno, z mat črnim pokrovom motorja obarvanega), British Leyland Mini 1000, z letnico izdelave 1976.

Njegov mini je imel številne varnostne mehanizme. Najbolj značilen je bil zapah s ključavnico obešanko, s katero je skrbno zaklepal avtomobil. Poleg tega je redno odstranjeval volan, s čimer je v eni izmed epizod pošteno zmedel tatu. Bean se je spretno izmikal plačevanju parkirnin, še bolj rad pa je prevzemal že zasedena parkirna mesta. Nekoč se mu to ni obrestovalo, saj je tank britanske vojske minija spremenil v kup zvite pločevine. Ključavnica je k sreči preživela in Mr. Bean je kmalu »ugrabil« drug avtomobil z enako barvno shemo.

Po snemanju je bilo več avtomobilov prodanih na različne konce. Nekateri so bili razstavljeni v muzejih, medtem ko so druge uporabljali v promocijske namene. Čeprav je od zadnjega snemanja preteklo že veliko let, zelenega minija prav gotovo uvrščamo med večje avtomobilske filmske legende.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja