Novi Grobnik: prenova hrvaškega dirkališča

Legendarnemu hrvaškemu dirkališču Grobnik, ki je ob pomanjkanju infrastrukture na naših tleh dobro zapisan tudi v srca slovenskih ljubiteljev avtomobilizma in motociklizma, se obeta obsežna prenova.

Automotodrom Grobnik

Dirkališče nad Reškim zalivom so zgradili leta 1978, ko so pri FIM-i prepovedali ulične dirke na motociklističnem svetovnem prvenstvu, kamor je spadala tudi dirka v Opatiji. Do leta 1990 je Grobnik gostil 13 dirk svetovnega motociklističnega prvenstva, danes znanega kot Moto GP.

Grobnik se je v zadnjih letih soočal s številnimi težavami, v prvi vrsti z dotrajanostjo same steze, v katero se v vseh teh letih praktično ni vlagalo. A to se bo letos spremenilo, saj sta Automotodrom Grobnik Čavle in Moto Klub Kvarner Rijeka pri Privredni banki Zagreb dobila posojilo v vrednosti 7 milijonov kun, kar bo ob nekaterih drugih sredstvih zadostovalo za temeljito prenovo steze ter pripadajoče infrastrukture (boksi in tribuna).

Na 56.000 kvadratnih metrov bodo nanesli 9.500 ton novega asfalta, ki naj ne bi bil le manj grob, ampak bo zaradi posebne kemične obdelave nudil tudi dober oprijem. Že danes dobra in zanimiva konfiguracija steze ostaja nespremenjena, odpravili pa bodo nekatere nepravilnosti, da bo steza zadostovala sodobnim varnostnim standardom.

Koledar prireditev in zasedenosti steze razkriva, da se bodo dela odvijala med začetkom julija in drugo polovico avgusta.

S prenovo želijo doseči, da bo dirkališče postalo bolj prepoznavno in priljubljeno tudi med tujimi gosti. Raje bodo prihajali avtomobilisti, saj bo manj grob asfalt omogočal manjšo obrabo pnevmatik. Želijo si, da bi na dirkališču svoje mesto našle predstavitve iz sveta avtomobilske in motociklistične industrije: testiranja, tematski dogodki, fotografiranja … Skrita želja je organizacija prvenstva Superbike, ki naj bi po nekaterih ocenah privabila 30.000 obiskovalcev. Cene njihovih storitev se bodo podražile za 15 odstotkov.

Škoda je na Grobniku posnela promocijski video za svojo novo Octavio RS.

Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja