Porsche 918 Spyder v Sloveniji

V mesecu decembru je bilo v slovenskih avtomobilskih medijih prelito veliko črnila, saj so pri Porsche Slovenija oznanili, da so v letošnjem letu prodali ekskluzivnega Porsche 918. Kot so zapisali, je avtomobil kupil Slovenec živeč v tujini. Zanj je odštel za slovenske razmere neverjetnih 780 tisoč evrov in velja za najdražji avtomobil, ki je bil v letošnjem letu prodan v Sloveniji. Avtomobil naj bi že odpeljali v tujino.

Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj je stranka avtomobil sploh kupila v Sloveniji. Splošno znano je, da je lahko cena novega vozila v Sloveniji precej višja, kot cena primerljivega modela v tujini (tam so kupci za model 918 odšteli od 611 tisoč evrov naprej). Zato sem se spomnil zanimive teorije o nakupu.

Porsche se ob izdaji določenega modela posebne serije odloči, koliko avtomobilov bo namenil v prodajo določeni državi. Leta 2011 je tako slovenskemu dobavitelju namenil dva Porscheja 997 GT3 RS 4.0. Ta je nato enega prodal v tujino, medtem ko se drugi vozi nekje v okolici Celja. Skupno je bilo izdelanih 600 porschejev RS 4.0.

Pri prodaji 918 so morda postopali po istem sistemu. Očitno so si pri Porsche Slovenija izborili prodajo enega izmed skupno 918. izdelanih superšportnikov, ter ga ponudili v nakup svojim najbolj zvestim strankam. Zanj se je ogrel bogati Slovenec iz tujine, ter izpolnil naročilo. Po drugi strani je lahko “Slovenec iz tujine” le zgodba za slovenske medije. Avtomobil bi prav lahko kupil v Sloveniji živeči Slovenec, ki je svoj novi avtomobil v tujino odpeljal le registrirati in zavarovati. Naša država zna lastniku takšnega avtomobila hitro naložiti visoke dajatve, potem pa so tu še slovenske zavarovalnice, ki le stežka zavarujejo dragocenega superšportnika. Prav zaradi teh razlogov so številni slovenski športni avtomobili registrirani in zavarovani v tujini (Nemčija, Češka, Lihtenštajn …).

S slovenskimi carspotterji ohranjamo upanje, da bo avtomobil ostal v Sloveniji, saj bi ga radi z velikim veseljem ujeli v naše objektive. Trenutno je dostopna le ena fotografija. Uvoznik je avtomobil fotografiral pred Porsche salonom v Ljubljani.

Porsche 918 Spyder - Porsche salon v Ljubljani, Slovenija

Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja