Tesla model S

Ko je ameriško podjetje Tesla napovedalo izdelavo prestižne limuzine, ki bo popolnoma neodvisna od fosilnih goriv, so najpomembnejši igralci v avtomobilski industriji dvomili v uspeh neizkušenega novinca. Danes, ko proizvodnja električne limuzine poteka že tri leta, pa so nekateri model S označili za avtomobil tega stoletja. Tesla po uspehu limuzine širi svoj prodajni seznam, saj je Elon Musk, ustanovitelj podjetja, pred kratkim predstavil sodobnega električnega SUV z imenom model X, ki poleg zmogljivosti ter s številnimi tehnološkimi posladki navdušuje tudi z dvižnimi zadnjimi vrati, v načrtu pa imajo tudi krajšo in cenovno bolj dostopno limuzino.

Tesla model S - Ljubljana, Slovenija

Medtem, ko za ameriški trg avtomobile proizvajajo kalifornijski tovarni (v puščavi države Nevada že gradijo ultra moderno tovarno “Tesla Gigafactory”), model S za evropski trg nastaja v nizozemskem obratu z zmogljivostjo 450 avtomobilov na teden.
Večje število limuzinskih Tesel je opaziti tudi na slovenskih ulicah. Za številčnost gre zasluga rent-a-car podjetju Avant car, ki jih svojim strankam daje predvsem v dolgoročni, pa tudi kratkoročni najem. Če želite avtomobil vseeno kupiti, v Sloveniji ne boste našli uradnega Tesla salona, temveč si lahko avtomobil uvozite ali kupite prek posrednikov. Cene se gibljejo med 70.500 € za model P60 s 225 kW, pa tja do 128.900 € za model P85D s 515 kW.

Tesla model S - Ljubljana, Slovenija

Največ Tesel, ki jih opazite na naših ulicah, ima baterije s kapaciteto 60 ali 85 kW, s čimer lahko lastniki, odvisno od načina vožnje, premagajo med 375 do 500 kilometrov razdalje. To je tudi največji doseg med serijskimi električnimi avtomobili. Končna moč električnega motorja znaša med 225 do 310 kilovatov in ima med 430 in 600 njutonmetrov navora. V najzmogljivejši različici P85D premore 515 kW oz. 691 KM, kar je dovolj za superšportni 3,3-sekundni pospešek z mesta do 100 km/h ter najvišjo končno hitrost 249 km/h. Velika posebnost avtomobila je tudi velik, 43-centimetrski ekran, prek katerega voznik opravlja z vozilom.

Čeprav si želi podjetje Tesla električne mobilnosti, pa je dolgoročni uspeh električnih vozil vprašljiv. Tehnološko dovršena vozila bodo sčasoma res cenovno dostopnejša ter hkrati ponujala vse daljši doseg, a problem je nekje drugje. Na našem planetu preprosto ni dovolj surovin, ki bi zadostovale za proizvodnjo količine baterij, ki bi omogočala elektrifikacijo celotnega svetovnega voznega parka. Fosilna goriva so minljiva – stvar preteklost, zato bo slej ko prej potrebno najti učinkovit shranjevalec elektrike ali nek drug obnovljiv pogonski energent.

Tesla električne polnilnice v Sloveniji

Za uspeh avtomobilov Tesla so ključne tudi “supercharger” polnilnice, ki jih podjetje pospešeno postavlja po vsej Evropi. Prvih šest polnilnic v regiji je Tesla Europe že lani postavila na parkirišču hotela Four Points by Sheraton v Ljubljani. Dodatnih 8 hitrih polnilnic so dodali letos na primorski avtocesti, ob Petrolu na počivališču Ravn v Kozini. Namen hitrih polnilnic je, da lastniki Tesel v 20. do 40. minutah brezplačno in hitro napolnijo baterije ter nadaljujejo svojo pot. Hitrost in doseg sta ključnega pomena za preboj električnih vozil.

Tesla Supercharger - Ljubljana, Slovenija

Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja