Test zimskih pnevmatik 2015/2016

Še točno mesec dni nas loči do 15. novembra, ko je potrebno na avtomobil namestiti vso potrebno zimsko opremo. Če nas zimsko vreme preseneti že pred zakonsko določenim datumom, pa je zimska oprema potrebna že prej. Ker so avtomobilske gume najpomembnejši del zimske opreme, so evropski avtomobilski klubi (kamor spada tudi slovenski AMZS) pripravili velik test 35 pnevmatik dveh različnih dimenzij.

Testi pnevmatik so potekali meseca januarja v švicarskem alpskem mestecu Ulrichem, kjer so bile zimske pnevmatike podvržene pravim zimskim razmeram. Meritve so potekale na suhi in mokri, kot tudi zaledeneli podlagi, za konec pa je sledila 300 km dolga pot. Vseskozi so spremembe v profilu pnevmatike spremljali s sodobnimi laserskimi merilniki.

Test pnevmatik dimenzije 165/70 R14 T

Med 16 preskušenimi pnevmatikami dimenzije 165/70 R 14 hitrostnega razreda T (do 190 km/h) imajo vse za oprijem na mokrem najmanj oznako C. Tri pnevmatike so dobile oceno dobro – zelo priporočljivo, tri so izstopale s svojimi slabimi lastnostmi, ena pnevmatika je dobila oceno pomanjkljivo, devet pnevmatik pa je dobilo oceno zadovoljivo – priporočljivo. Zmagovalka testa je nova Goodyear ultragrip 9, ki je pokazala najboljše vozne lastnosti na mokrem cestišču. Prepričljiva je zlasti pri dobrem odrivanju vode izpod pnevmatike ter s tem zelo poznem splavanju. Michelin alpin 4 ima najmanjšo obrabo, s čimer lahko prevozi največ kilometrov, izkazala pa se je tudi s svojimi lastnostmi na suhi cesti. Dunlop winterresponse 2 je tretja z oceno dobro – zelo priporočljivo, ob ostalih dobrih karakteristikah pa je najbolj prepričala z odličnimi voznimi lastnostmi na snegu ter ledu. Prava izbira za vse voznike, ki iščejo pnevmatiko z odličnimi lastnostmi v najtežjih zimskih voznih razmerah.

Test pnevmatik dimenzije 205/55 R 16 H

V dimenziji 205/55 R 16 hitrostnega razreda H (do 210 km/h), ki jih uporabljajo avtomobili srednjega razreda, so preskusili 19 pnevmatik. Rezultat je presenetil, saj sta le dve pnevmatiki dobili oceno dobro ter s tem zelo priporočljivo, a tudi zgolj ena pnevmatika je dobila oceno slabo. Kar 16 pnevmatik je dobilo oceno zadovoljivo – priporočljivo, med njimi tudi Savina pnevmatika eskimo HP. Continental wintercontact TS850 je s svojimi lastnostmi korak pred ostalimi, saj je bila najboljša na mokri cesti, na snegu in pri obrabi. Na suhi cesti je sicer dosegla drugo mesto, je pa njena poraba goriva majhna, tako da si je resnično zaslužila prvo mesto. Yokohama w.drive 905 je bila najboljša na suhi cesti, zelo dobre ocene pa je dosegla tudi pri drugih parametrih, kar ji je na koncu prineslo tudi skupno oceno dobro – zelo priporočljivo.ž

Podrobnejši test pnevmatik in testne podatke vseh pnevmatik si lahko preberete na spletni strani AMZS moto revije.

Zimske pnevmatike 2015

Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja