Test zimskih pnevmatik 2016/2017

Še nekaj hladnih dni nas loči do 15. novembra, ko bo potrebno imeti na avtomobilu nameščeno vso potrebno zimsko opremo. Če nas zimsko vreme preseneti že pred zakonsko določenim datumom, pa je zimska oprema potrebna že prej. Ker so avtomobilske gume najpomembnejši del zimske opreme, so evropski avtomobilski klubi (kamor spada tudi slovenski AMZS) pripravili velik test 28. zimskih in 7. celoletnih pnevmatik dveh različnih dimenzij.

Test pnevmatik dimenzije 185/65 R15 T

Med 15 preskušenimi pnevmatikami dimenzije 185/65 R15 hitrostnega razreda T (do 190 km/h), ki jih uporabljajo avtomobili nižjega razreda, imajo vse za oprijem na mokrem najmanj oznako C. Le dve pnevmatiki sta dobili oceno dobro – zelo priporočljivo, tri so izstopale s svojimi slabimi lastnostmi in nista priporočljivi, enajst pnevmatik pa je dobilo oceno zadovoljivo – priporočljivo. Zmagovalki testa sta Goodyear UltraGrip 9 in Michelin Alpin A4, ki sta se na testih izkazali s svojimi uravnoteženimi lastnostmi na zelo visoki ravni na vseh ocenjevalnih področjih. Goodyearova pnevmatika je ob tem izstopala z nizko porabo goriva, Michelinka pa z najmanjšo obrabo, kar nam prinese največ prevoženih kilometrov.

Pričakovano so se na snegu vse pnevmatike dobro izkazale. V ospredju sta Uniroyalova in Vikingova pnevmatika, sledita jima Goodyearova in Bridgestonova pnevmatika. Štiri pnevmatike so se odrezale nekoliko slabše (Vredestein, Hankook, Nexen in Firestone), predvsem zaradi slabšega oprijema pri speljevanju. Na ledu so štiri pnevmatike (Goodyear, Michelin, Nokian in Pirelli) prikazale nekoliko boljše lastnosti kot ostale pnevmatike.

Test pnevmatik dimenzije 225/45 R17 H

V dimenziji 225/45 R17 hitrostnega razreda H (do 210 km/h), ki jih uporabljajo avtomobili srednjega razreda, so preskusili 13 pnevmatik. Rezultat je presenetil, saj je le ena pnevmatika dobila oceno dobro ter s tem zelo priporočljivo. Ni pa nobena pnevmatika dobila ocene ni priporočljivo. Kar 10 pnevmatik je dobilo oceno zadovoljivo – priporočljivo, dve pa oceno priporočljivo – z omejitvami. Dunlop Winter Sport 5 je s svojimi lastnostmi korak pred ostalimi, saj je bila najboljša na mokri cesti, na snegu in pri obrabi. Izkazala se je tudi kot izredno tiha in varčna pnevmatika.

Test celoletnih pnevmatik dimenzije 205/55 R 16V

Ker se želijo proizvajalci pnevmatik približati ljudem ter jim prihraniti čakanje v vrsti pri vulkanizerju, so trgu ponudili celoletne pnevmatike. Pa se lahko te primerjajo z zimskimi gumami? Odgovor je NE.

Izmed sedmih testiranih pnevmatik sta le dve dobili oceno priporočljivo. Michelin CrossClimate je pokazala najboljše lastnosti na suhi cesti, pri obrabi in porabi goriva, pa tudi boljše ocene pri vožnji po mokri in poledeneli cesti. Žal pa pa je slabe lastnosti pokazala pri vožnji po snegu, čemur pa se pozimi ne moremo izogniti. Pnevmatika Vredestein Quatrac 5 je dobre lastnosti pokazala le v vožnji na ledu in mali porabi goriva, medtem ko je večje slabosti prikazala tako na mokri kot tudi suhi cesti in vožnji po snegu. Test celoletnih pnevmatik je tako pokazal, da so celoletne pnevmatike še vedno kompromis in da ne zmorejo ponuditi enakih lastnosti, kot specializirane zimske pnevmatike.

Podrobnejši test pnevmatik in testne podatke vseh pnevmatik si lahko preberete na spletni strani AMZS Motorevije.

Zimske pnevmatike 2015

Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja