Top 10 ekskluzivnih avtomobilov, ki smo jih v letu 2017 ujeli na slovenskih cestah

Za slovenskimi ljubitelji avtomobilizma je izjemno pestro leto. Ne samo, da se je po 11. sušnih letih v Ljubljani zgodil Avtomobilski salon Slovenije, v mesecu juniju smo bili deležni prvega dogodka Cars & Coffee v Sloveniji, poleg tega pa so se v obliki skupin, kot je Petrol Maniacs pričeli povezovati tisti najbolj pristni ljubitelji visokih vrtljajev.

Še bolj zadovoljni smo lahko slovenski carspotterji, ki smo se v iztekajočem letu bolj povezali ter poleg dogodkov v Sloveniji, skupaj obiskali nekatere dogodke v tujini npr. Cars & Coffe Brescia v Italiji. Seveda pa še najbolj cenimo tisto, kar smo ujeli na slovenskih cestah, ulicah in parkiriščih.

Pripravil sem lestvico TOP 10 najekskluzivnejših avtomobilov, ki so se v letu 2017 pojavili na slovenskih cestah in hkrati tudi v naših objektivih. Verjamem, da nam je mnogo zadev ušlo, a leto dni nazaj bi si težko želeli bolj popolne lestvice.

10. “SIG” Lamborghini Huracan LP580-2

Čez leto smo na slovenskih tleh srečali malo morje Huracanov, pri nas so trenutno bolj pogosti kot omejena Revozova serija Clio I Feel Slovenia, zato vas moja desetica verjetno malo preseneča. Sigovega Huracana sem na lestvico uvrstil predvsem zaradi viralnosti na slovenskih družbenih omrežjih, kjer se je pojavljal dnevno in povzročil pravo “SIG squad” manijo. Avtomobil se je sprva svetil v črni barvi, se vmes priložnostno oblekel v meni priljubljeno gasilsko uniformo, trenutno pa nosi zeleni carwrap.

A post shared by @slovenia_auto on

9. Ferrari Portofino

Slovenija postaja vse bolj priljubljena destinacija za snemanje avtomobilskih oglasov. Porsche je za snemanja promocijskega filma športnika 911 Carrera T izkoristil slikovito gorsko cesto na Mangartsko sedlo, Mercedes-Benz je novega CLS-a “poškljocal” ob stavbi Nogometne zveze Slovenije na Brdu, Ferrari pa je novi vstopni kabriolet Portofino gnal po ulicah Ljubljane in Kopra od kjer prihaja spodnja fotka.

A post shared by @slovenia_auto on

8. Mercedes-Benz 300 SL Roadster

Na svojih straneh vedno z veseljem izpostavljam starodobnike, saj so čudovit del naše tehnične dediščine. Eden izmed vrhuncev letošnjega leta je prav gotovo Mercedes-Benz 300 SL Roadster, ujet na ulicah Portoroža.”Topless” različica legendarnega Gullwinga nas ni pustila ravnodušnega in ga lahko brez slabe vesti uvrstimo med najlepše klasike na slovenskih tleh.

A post shared by @slovenia_auto on

7. Dodge Viper GTS

Pred hotelom Kempinski Palace Portorož smo se v začetku maja srečali s skupino Granturismo Adriatica, v kateri se je med drugim skrival brutalni ameriški cestni športnik. Dodge Viper GTS, prava redkost na evropskih cestah, poganja motor 8,4-litrski V10 motor s 645 konjskih moči in 600 njutonmetrov navora.

6. Porsche 911 GT2 RS

Le slab teden po svetovni predstavitvi v Frankfurtu je Slovenijo, iz smeri Beograda proti domovini, prečkal brutalni beetle z oznakami “GT2 RS”. So se ti zašibila kolena? Ne? Potem pač nisi pravi ljubitelj novodobnih antikvariatov iz Stuttgarta.

Novi porsche GT2 RS je najmočnejši serijski model legendarnega 911. Na zadnja kolesa spravi nič manj kot 700 “konjev” in se do stotice izstreli v vsega 2,8 sekunde. V zadek so namesto 3,6-litrskega šestvaljnega bokser motorja z valji pod kotom 180 stopinj in nizkim težiščem postavili 3,8-litrski biturbo bokser. Ta zmore na zadnja kolesa sedaj poslati kar 515 kilovatov in kar 750 njutonmetrov navora.

5. Ferrari F12 Novitec N-Largo

Lions Run 2017 je med svojo potjo iz Dalmacije proti Trstu, kjer smo jih tudi pričakali, prečkal Slovenijo. Med množico avtomobilov jih je izstopalo ogromno, a tokrat izpostavljam le dva. Prvi Ferrari F12 Novitec N-Largo, velja za enega najbolj brutalnih izdelkov tunerja Novitec Rosso.

A post shared by @slovenia_auto on

4. Bugatti Veyron Grand Sport

Kljub temu, da je kralj med hyper avtomobili pred kratkim dobil svojega naslednika, avtomobil s 1.200 konjskimi močmi in največjo hitrostjo 410 kilometrov na uro, ki jo zagotavlja s svojim velikim osemlitrskim sredinsko vgrajenim W16 motorjem, še vedno dviguje poglede mimoidočih.

A post shared by @slovenia_auto on

3. LaFerrari

Na kar malo odročne Tolminske ceste je konec maja zašel tudi LaFerrari, ki ga poganja kombinacija 6,3-litrskega V12 motorja s 789 KM in 700 Nm navora in električnega motorja s 161 KM. Skupaj torej proizvedeta 950 KM in več kot 900 Nm navora. Izjemni moči sledijo impresivni “strelski podatki”: z mesta do 100 km/h pospeši v manj kot treh sekundah, 300 km/ doseže v 15 sekundah, zabava pa se nadaljuje pri končni hitrosti 350 kilometrov na uro.

A post shared by @slovenia_auto on

2. Koeingsegg Agera RS ML

Med obiskom Zagreba je tudi na naše ceste, fotografija prihaja iz Posavja, zapeljal lastnik eksotičnega švedskega hyperavtomobila Koenigsegg Agera RS ML. Narejeno je bilo le 25 Ager RS; te poganja 5,0-litrski V8 motor, ki razvije neverjetnih 1176 KM pri 1280 Nm. Njegov lastnik je zbiratelj eksotičnih avtomobilov, ki je pred kratkim naročil ravnokar predstavljeni Mercedes-AMG Project One, v Zagreb pa je prišel pogledat novi električni hyperavtomobil, ki ga bo na Ženevskem salonu leta 2018 predstavil Rimac.

A post shared by @slovenia_auto on

1. 7x Porsche 918 Spyder

Avtomobilski ulov leta pa je zagotovo sedmerica Porsche 918 Spyder, s katerimi so se v začetku oktobra izpred novega hotela InterContinental v Ljubljani povabljenci podali na nekajdnevno turo po Sloveniji in državah Balkana. Najbolj ekskluzivnega porscheja poganja štirilitrski osemvaljnik z močjo 368 kilovatov, ki mu pri nabiranju moči pomagata dva elektromotorja skupne moči najmanj 160 kilovatov. Na 918 primerkov omejen model od 0 do 100 km/h pospeši v 3,2 sekunde in doseže največjo hitrost 320 kilometrov na uro.

A post shared by @slovenia_auto on

Bi obstoječo lestvico kako spremenil? Oglasi se na facebook profilu voznipark.si in podaj svoje predloge.

Naj zaključim z nekaj željami za leto 2018. Slovenskim carspotterjem želim, da se na cesti prikažejo vaši sanjski avtomobili ter se zabavate ob svojem hobiju. Vsem organizatorjem avtomobilskih dogodkov želim, da bodo ta izpeljana uspešno, bodo privabila veliko množico ljudi ter postala tradicionalna. Želim si bolj varnih in udobnih slovenskih cest, ki so pogoj za vse ostalo. In seveda, vsem voznikom želim varno vožnjo ter obilico užitkov na vaših najljubših ovinkih. Srečno 2018!

Nove vsebine spremljaj na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja