Varno za volanom – Vransko 2014

Na sončno poletno nedeljo, se je v AMZS centru varne vožnje na Vranskem odvijal avtomobilistični dogodek, na katerega so zabavni člani ekipe oddaje Volan vabili že kar nekaj časa. Glavni akterji tokratnega dneva so bili avtomobili Nissan. Celoten poligon so organizatorji razdelili na module, na katerih so se odvijale številne aktivnosti v povezavi z varno, varčno in divjo vožnjo.

Pričnimo z varnostjo, saj je izrednega pomena, ne glede na vaš način vožnje. Inštruktorji varne vožnje so nam sprva prikazali razlike v vožnji z izpraznjeno in pravilno napolnjeno pnevmatiko po ovinkastem cestišču. Razlika je res očitna, zato apeliram vse, da redno pregledujete tlak v pnevmatikah vašega avtomobila. Saj verjetno ne bi radi, da vam s platišča sleče pnevmatiko? Prav to se je namreč zgodilo med eno izmed voženj.

Sledila je primerjava vožnje z izrabljenimi in novimi pnevmatikami po mokrem cestišču. Medtem, ko je Nissan Notte s starimi pnevmatikami veselo poplesaval po podlagi, je tisti z novimi obdržal suvereno lego na cestišču. Res odličen praktični prikaz za vse, ki se še vedno ne zavedajo pomembnosti dobrih pnevmatik, ki so praktično edini stik avtomobila z vozno podlago.

AMZS center varne vožnje Vransko

Na delavnici EKO-vožnje nam je prijazen inštruktor varčne vožnje pojasnil mnogo načinov, s katerimi racionaliziramo način svoje vožnje. Izredno koristno, glede na to, da so cene goriv vedno višje. Male spremembe v vožnji, kot so pravočasno odvzemanje plina, preskakovanje prestav, vožnja v klanec v višji prestavi, čimprejšnji doseg maksimalne hitrosti, pravilna uporaba klimatskih naprav in ostale, lahko hitro zmanjšajo povprečno porabo goriva.

Obiskovalci so lahko poleg vsega ostalega tekmovali v kartingu, se udeležili off-road poligona in vožnje po makadamu, ter prisedli na sovoznikov sedež 337 konjskega Nissana 370Z, katerega je upravljal Aleks Humar, aktualni slovenski prvak v reliju. Na voljo je bil tudi poligon varne vožnje za motoriste, nissan pa je ponujal testne vožnje svojih avtomobilov po okoliških cestah.

Nissan 370Z

Najslajše vedno pride na koncu. Tokratna zvezda dneva je bil več kot 500 konjska japonska godzilla Nissan GT-R. Okoli njega se je hitro nabrala množica ljudi. A z njim se je lahko na kratko, a atraktivno vožnjo, popeljalo le nekaj naključno izžrebanih srečnežev. Nissanu GT-R je namenjen poseben članek, ki ga lahko preberete tukaj.

Nissan GT-R

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja