Volvo P1800

Malo je avtomobilov, ki so zasloveli zaradi svoje prepoznavnosti s TV ekranov. Volvo P1800 z registrsko oznako ST1 je gotovo eden izmed njih. V kultni seriji “The Saint” iz šestdesetih je legendarni Roger Moore prevzel vlogo glavnega junaka Simona Templarja, njegovo prevozno sredstvo pa je bil beli Volvo.

Volvo P1800 ST1 Rooger Moore

Morda je težko verjeti, da so pri znamki, ki je znana po oglato oblikovanih in varnih avtomobilih, v svoji bogati zgodovini ustvarili avtomobil, ki ga lahko danes štejemo med najlepše coupeje vseh časov. Leta 1957 je Volvo, na ameriškem trgu športnih avtomobilov, prepoznal velik potencial ter pričel z razvojem P1800. Čeprav so prvi koncepti namigovali na karoserijo iz steklenih vlaken, so se pozneje odločili za jeklo in preverjeno mehaniko priljubljene limuzine Volvo Amazon. Pod obliko se je podpisal švedski oblikovalec jadrnic Pelle Petterson, ki je ustvaril izviren coupe ter avtomobilu vdihnil vsaj nekaj italijanske kreativnosti (Petterson je v tistem času ravno nabiral izkušnje pri torinskem oblikovalskem biroju Pietra Frua).

Volvo P1800

S tehničnega vidika skrajšana platforma in mehanika, ki temelji na zanesljivem Volvo Amazon, nakazuje na precej klasičen avtomobil: pogon na prednja kolesa, spredaj nameščen motor in zadnja toga os. Tu so še štiri kolutne zavore in ročni štiristopenjski Borg-Warner menjalnik. Tudi prvi 4-valjni motor izhaja iz Amazona, a zaradi dveh vgrajenih uplinjačev zagotavlja nekaj več, 96 konjskih moči. Poznejše, predvsem tehnične prenove, so prinesle tudi nove motorje, ki so iztisnili tudi do 130 KM. Leta 1972 sta italijanska oblikovalca Sergio Coggiola in Pietro Frua predstavila še bolj futuristični P1800ES, ki je prepoznaven po podaljšani kabini in steklenih prtljažnih vratih. Med letoma 1961 in 1973 so v obeh karoserijskih različicah izdelali slabih 48 tisoč avtomobilov.

Eden izmed modelov P1800 se ponaša z guinnessovim rekordom za najdaljšo zabeleženo razdaljo, ki jo je kadarkoli prevozil prvi lastnik z avtomobilom, namenjenim osebni uporabi. Američan Irv Gordon, ki je svojega Volvo 1800S kupil daljnega leta 1966, je mejo 3.000.000 milj (4.828.032 kilometrov) presegel septembra 2013 na Aljaski.

Volvo P1800 ES

V Ljubljani se te dni prodaja rumeno obarvani P1800 z letnico 1972, kateremu se je števec kilometrov ustavil pri skromnih 120.000 km. Avtomobil je bil izdelan proti izteku proizvodnje, zato ima nameščen močnejši, 2-litrski motor s 94kW/127KM. Starodobnik s certifikatom je po besedah lastnika lepo ohranjen, vozen, registriran in ima nameščene nove pnevmatike. Bežen pregled fotografij nam kaže odlično ohranjenost, prave starosti pa ne pokažejo niti popolni usnjeni sedeži.

Zapis ni vezan na aktualnost izvirnega oglasa. Vir: avto.net
Spremljaj me na facebook in twitter ali sledi instagram profilu @slovenia_auto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja