Vožnja po snegu

V sneg odete ceste marsikateremu vozniku prinesejo številne preglavice in skrbi. Vozniki še prevečkrat okarajo zimske službe, ki pa po mojem mnenju opravljajo dobro delo. Vozniki so tisti, ki bi morali biti ob snežnih razmerah bolj strpni in svojo vožnjo večkrat prilagoditi razmeram na cesti. Vozniško znanje s “suhe ceste” vam v snežnih razmerah ne pomaga kaj dosti, saj veljajo nekoliko drugačna pravila vožnje. Zasnežene in ledene ceste so nevarne za učenje, zato je nekaj osnov dobro poznati že prej in s tem zmanjšati tveganje za nastanek nesreč. V nadaljevanju sem pripravil nekaj osnovnih pravil vožnje v snegu.

Na pot se vedno odpravite s tehnično brezhibnim vozilom, pripravljenim na vožnjo v zimskih razmerah. Zimsko opremo za motorna vozila določa Pravilnik o opremi in delih vozil. V predpisano opremo (vozila do skupne mase 3,5t) sodijo 4 zimske pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm ali 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3mm s pripravljenimi snežnimi verigami.

Pred vožnjo z ustreznimi ukrepi poskrbite, da se na vašem avtomobilu ne zadržuje sneg ali led, ki bi lahko med vožnjo padel na vozišče ali vplival na vozne lastnosti vašega avtomobila. Prav tako morajo biti očiščene vse steklene površine, ki vozniku omogočajo varni pogled na cestišče. Tudi če avtomobila ne nameravate kmalu uporabljati, je z njega pametno odstraniti sneg. Že ena mrzla noč lahko povzroči zaledenel sneg na vašem avtomobilu, ki poznejše čiščenje le še oteži. Pripomočke za čiščenje avtomobila imejte vedno na dosegu roke. Po vžigu avtomobila poskrbite za odmrzovanje stekel. Z vklopom ventilacije omogočite dostop svežega zraka, s čimer preprečite nabiranje kondenza.

Zimsko čiščenje avtomobila

Po zasneženem in poledenelem cestišču vozite počasi in zavirajte nežno. Uporabljajte nižje prestave, saj tako izboljšate oprijem na cestišču. V ovinkih zavijajte mehko in brez sunkovitih gibov. Ohranjajte dovolj varnostne razdalje z vozilom pred seboj, da boste imeli ob morebitnem zaviranju dovolj prostora za ustavitev vašega vozila. Odsvetujem vam uporabo tempomata in prehitevanje vozil pred vami. Posebna previdnost velja ob vožnji po klancu navzdol. Vozite počasi, in čim manj uporabljate zavore, temveč zavirajte z motorjem (nizka prestava).

Če ima vaš avtomobil sprednji pogon in vam prične odnašati zadek, takoj odstranite nogo s pedala za plin in stisnite sklopko, s čimer zaustavite zdrsavanje pogonskih koles. Po potrebi obrnite volan v nasprotno smer poteka zavoja. Vozila z zadnjim pogonom lahko na spolzki podlagi še hitreje odnese. V primeru zdrsa vozila stisnite sklopko, ter v smeri vožnje dodajajte volan.

Če uporabljate letne gume v kombinaciji z verigami svetujem, da se pravilnega nameščanja verig naučite že pred prihodom zime. Prvo nameščenje v dejanskih snežnih razmerah lahko postane naporno in neprijetno opravilo.

Vam vožnja po snegu pomeni užitek, odnašanje zadka vozila pa požene kri po žilah? Ne ogrožajte sebe in drugih udeležencev v prometu. Raje se odpeljite do najbližjega, velikega in praznega parkirišča, ter svoj adrenalin sproščajte tam.

Želim vam varno vožnjo!

Renault Clio

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja